(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2016)
У статті визначено й обґрунтовано сутність методологічних підходів, що лягли в основу розробки педагогічної системи підготовки майбутнього вчителя до професійної діяльності у віртуальному полісуб’єктному навчальному середовищі, зокрема системносуб’єктного, синергетичного, рефлексійного, компетентнісного, ресурсного, суб’єктноорієнтованого і діалогічного. Кожен із визначених підходів зумовив окреслення ключових принципів, дотримання яких забезпечує ефективність реалізації запропонованої автором педагогічної системи. Особливе місце у дослідженні відведено специфічним методологічним принципам, які визначають сутність підготовки педагога до віртуальної полісуб’єктної взаємодії у навчальному процесі: принцип сприяння самореалізації,саморозвитку та самовдосконалення суб’єктів навчальної взаємодії у полісуб’єктному навчальному середовищі, принцип диференційованого та індивідуального підходу, який власне і забезпечує прояв ознак суб’єктності кожним суб’єктом навчальної взаємодії,принцип інтеграції (який передбачає залучення усіх можливих ресурсів (зовнішніх і внутрішніх) для комплексного вирішення навчальних завдань, в тому числі, залучення усіх суб’єктів навчальної взаємодії до вирішення конкретного навчального завдання через діалогову (полісуб’єктну) взаємодію), а також принцип опори на потенційні можливості суб’єкта. Обґрунтовані методологічні основи дослідження дали змогу змоделювати педагогічну систему підготовки майбутнього вчителя-гуманітарія до професійної діяльності в полісуб’єктному навчальному середовищі.