(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2016)
Стаття розкриває точку зору розробника програмного забезпечення на зведення до мінімуму часу створення, оновлення, коригування програм і компонентів, призначених для декількох операційних систем, при збереженні високої якості кінцевого продукту і продуктивності обчислень. Неоднаковість аналогічних інструментів і компонентів, доступних на різних платформах, має сильний вплив на продуктивність розробника. Зокрема, відмінності в інтерфейсах компонентів третіх сторін, версіях, якості окремих функцій, викликають часті переключення уваги розробника на проблеми, не пов’язані (принципово) з цільовим проектом. У той час як оцінка величини втрати продуктивності розробки через особливості уваги має більш суб’єктивний характер, принаймні фізичний час, витрачений на компенсацію неправильної поведінки інструментів та компонентів, може бути вимірено. Таким чином, основна теза, що перевіряється – чи можливе збільшення безперервності та продуктивності процесу розробки за рахунок тільки технічних удосконалень, і на яку величну. Додатково, розглянуто новий, експериментальний інструмент для інтерактивного програмування. Інструмент дозволяє вносити глибокі зміни у програму в процесі її роботи,без перезапуску. Досліджуване питання: мінімізація тривалості циклу програмуваннякомпіляція-тестування-корекція та перевірки окремих невеликих частин коду, зокрема, удосконалення робочого процесу налагодження за рахунок сумісного використання інтерактивного редактора та налагоджувача.