(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2016)
У статті розкрито проблему організації професійної діяльності вчителя в умовах інноваційного освітнього середовища, визначено необхідність у більш глибокому її дослідженні. Наведено основні дефініції поняття "інноваційне освітнє середовище" в різних аспектах. Аналіз досліджень педагогічної підготовки вчителя початкової школи в Україні та високорозвинених країнах світу визначив ряд протиріч, які зумовили потребу у формуванні інноваційного (інформаційного) освітнього середовища. Ефективним організаційно-методичним рішенням у формуванні конкурентоспроможного педагога визначено введення в навчально-виховний процес підготовки вчителя початкової школи навчальної дисципліни"Методика організації професійної діяльності вчителя в умовах інноваційного освітнього середовища", розкрито її цілі, завдання, інформаційний обсяг, вимоги до рівня засвоєння змістовної складової, методи, форми контролю й оцінки компетенцій студентів. Вивчення курсу побудовано на основі спроектованого інноваційного ІТорієнтованого (хмарно орієнтованого) середовища педагогічної підготовки вчителя початкової школи, в яке інтегровано хмарно орієнтовані засоби, що роблять навчальний процес інтерактивним: OneNote, Skype, GoogleDisk, SkyDrive, особистий сайт викладача,OneNote. Управління процесом оволодіння студентами педагогічними дисциплінами здійснюється на аудиторних заняттях за допомогою електронного навчального кабінету викладача.