(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2016)
Стаття присвячена теоретичному дослідженню проблеми формування контрольно-оцінювальної компетентності студентів – майбутніх вчителів математики у процесі вивчення фахових дисциплін. Висвітлено сутність феноменів компетентності,професійної компетентності, методичної компетентності, контрольно-оцінювальної компетентності вчителя математики. Визначено цільову спрямованість, ресурсний потенціал реального навчально-виховного процесу та його завдання: сформувати систему відповідних методичних знань та умінь, систему педагогічних цінностей, готовність до контрольно-оцінювальної діяльності на всіх етапах навчання, які є похідними від мети та наявних ресурсів: змістових та засобів навчання. Виявлені підходи (систематичний,особистісно-діяльнісний компетентнісний, технологічний, комунікативно-діяльнісний) та домінантні принципи (системність, функціональність знань, умінь і навичок, особистісної орієнтації, оцінки навчальних досягнень учня у відповідності до якості математичної освіти)формування контрольно-оцінювальної компетентності у майбутніх вчителів математики. Виокремлені протиріччя та обґрунтовані педагогічні умові цього процесу. Охарактеризовано структуру контрольно-оцінювальної компетентності, що включає мотивацію, професійні якості, отримані знання, уміння та навички, діяльність суб’єктів навчання та її компоненти: мотиваційний, когнітивний, діяльнісний, рефлексивний.Визначені етапи формування контрольно-оцінювальної компетентності: мотиваційний,змістовний, технологічний, оцінювально-результативний. Для формування контрольнооцінювальної компетентності студентів – майбутніх вчителів математики запропоновано технологію конструювання та розв’язування спеціальних методичних задач, що мають ситуаційний характер. Виокремленні критерії: мотиваційний, змістовний, діяльнісний;показники: мотиви, знання, уміння, результати діяльності та рівні: початковий, середній,достатній, високий сформованості контрольно-оцінювальної компетентності. Створено модель формування контрольно-оцінювальної компетентності майбутніх вчителів математики у процесі створення фахових дисциплін, структурними блоками якої є:цільовий, нормативний, методологічний, змістовий, технологічний, оцінювально результативний.