(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Стаття присвячена теоретико-методичним основам формування інформаційної культури студентів ВНЗ як іншій формі спілкування і життєдіяльності в новій онтологічній реальності. Розглянуто теоретичні основи взаємозв’язку культури й освіти, що випливають з особливостей природи і генезису розвитку культури як соціального і особистісного феномена. Проаналізовано основні культурологічні характеристики сучасності: віртуальний спосіб існування культури, тенденції екологізації культури.Автори розглядають вплив особистісних факторів на процес розвитку культури інформаційного суспільства, аналізують символічний характер діяльності в інформаційному суспільстві, приділяють увагу віртуалізації життя як особливості культури інформаційного суспільства. Теоретично досліджено поняття інформаційної культури особистості, її змістовне значення, структурні компоненти, особливості формування. Доведено, що у процесі планування культурологічної підготовки важливо враховувати принципи: безперервність, достатність, послідовність і практичне застосування. Розкрито методи стимуляції студентів до інформаційної діяльності.Визначено основні напрями експериментальних пошуків організації культурологічної підготовки: удосконалення змісту, форм і методів професійної підготовки майбутніх спеціалістів, використання інноваційних педагогічних технологій, комп’ютерних засобів і технологій. Описані можливі результати інформаційної діяльності студентів під час професійної підготовки.