(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Стрімкий розвиток нових інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) та інформатизація освіти висувають підвищені вимоги до професійної підготовки майбутніх фахівців з інформатики. Серед найважливіших методичних прийомів, що сприяє посиленню мотиваційної складової навчального процесу і, як наслідок, робить його більш ефективним є використання наочності. Перспективним напрямом втілення дидактичного принципу наочності в життя є застосування мультимедійних технологій. За рахунок візуалізації абстрактних об’єктів та явищ, реалізованої комп’ютерними засобами, підвищується рівень доступності складного для сприйняття навчального матеріалу,забезпечується його оптимальне засвоєння та запам’ятовування студентами. У статті розглядається питання вдосконалення лекційного заняття у вищій школі з фахової дисципліни «Криптологія» за допомогою засобів комп’ютерної анімації на основі flash-технології. Обґрунтовується доцільність застосування мультимедійних додатків як на етапі пояснення нового матеріалу, так і у процесі самостійної роботи студентів. Упровадження комп’ютерної анімації криптографічних алгоритмів на основі flashтехнології у освітній процес активізує пізнавальну діяльність студентів та розвиває у них інтерес до навчальної дисципліни. Демонстрацію принципів роботи криптографічних алгоритмів пропонується здійснювати із супроводженням анімованих flash-презентацій на базі середовища CrypTool 1.