(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Кожна система числення має свій алфавіт, який використовується для символічного зображення числа. Історично першою системою зображення дійсних чисел була s-адична система числення (1<sN). Вона має просту геометрію і сьогодні залишається найбільш поширеною і широковживаною. Ця система використовує алфавіт 0,1,...,s-1=A і має нульову надлишковість. Кожне ірраціональне число є s-адично ірраціональним. Для теорії sадично ірраціональних чисел природним є поняття частоти цифри в зображенні числа. Запропоновано алгоритми побудови континуальної множини ірраціональних коренів рівняння  sv x x i та континуальної множини дійсних чисел, дробова частина яких має наперед задану, зокрема ірраціональну, частоту символа «і» в s-адичному зображенні числа х. Функція частоти цифри ( ) si v x має непрості властивості. Вона є всюди розривною. В залежності від числа x частота( ) si v x може не існувати і може існувати та набувати різних значень. Множиною значень функції( ) si v x є відрізок [0,1]. Запропоновані в роботі алгоритми дозволяють знаходити інваріантні точки функції( ) si v x з будь-якою наперед заданою точністю та будувати континуальну множину чисел з наперед заданою частотою. Показано використання даних алгоритмів для проведення факультативних занять на фізико-математичних факультетах.