(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Обґрунтовано, що методичні системи навчання математичних дисциплін тільки за умови використання інформаційно-комунікаційних технологій відповідають сучасній освітній парадигмі та уможливлюють підвищення ефективності навчання. У зв’язку з цим,підтверджено актуальність розроблення методики комп’ютерно-орієнтованого навчання теорії ймовірностей та випадкових процесів майбутніх інженерів. Висвітлено результати експериментального дослідження щодо перевірки ефективності методичної системи комп’ютерно-орієнтованого навчання теорії ймовірностей та випадкових процесів майбутніх інженерів, що включало три основних етапи: констатувальний, пошуковий та формувальний. Основними критеріями оцінки ефективності розробленої методичної системи обрано рівень сформованості ймовірнісно-стохастичних умінь студентів та рівень сформованості їхньої мотивації навчальної діяльності. Показано вплив методичної системи комп’ютерно-орієнтованого навчання теорії ймовірностей та випадкових процесів на рівень сформованості в студентів вміння використання комп’ютерно-орієнтованих технологій навчання. Відображено розширення діапазону цілей використання програмних засобів студентами. Розглянуто рівень сформованості навчальної мотивації студентів під час констатувального і формувального етапів експерименту. На кожному з цих етапів виявлено рівень сформованості внутрішньої мотивації до навчальної діяльності. З цією метою наведено методику діагностики мотивації студентів до навчання за обраною спеціальністю. Продемонстровано підвищення рівня вмотивованості студентів експериментальної групи порівняно із контрольною.