(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
В статті проаналізовано вплив розвитку нових інформаційно-комунікаційних технологій на формування тенденцій щодо змін у системі освіти. Важливим фактором відповідно до визначених тенденцій та для задоволення освітніх потреб учнів є створення в школі інформаційно-комунікаційного середовища (ІОС). Це вимагає наявності в освітніх закладах фахівців, здатних консультувати керівництво щодо вибору технічних засобів та програмного забезпечення, здійснювати розробку, впровадження,налаштування програм,обслуговувати технічні засоби навчання та ін. Проведене анонімне опитування учителів інформатики Херсонської області дозволило встановити, що у переважній більшості випадків означені функції виконують саме учителі інформатики. Лише деякі школи мають спеціальних працівників або звертаються до фірм, що надають відповідні послуги. Таким чином, особливого значення набуває питання підготовки майбутніх учителів інформатики до постійного відслідковування тенденцій розвитку освітніх технологій, самостійного опанування нових сервісів і додатків, пошуку шляхів їх впровадження у навчально-виховний процес школи, консультування колег, проведення роз’яснювальної роботи з батьками. Також, у результаті опитування нами визначено рівень оснащення та умови роботи учителів інформатики в школі і вдома.