(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Широке використання інформаційно-комунікаційних технологій у повсякденному житті з одного боку надає можливості для отримання якісних інтегрованих знань з різних галузей науки, віддаленого керування даними, самоосвіти, що значно покращує та спрощує життя сучасної людини. А з іншого – спричинzє появу нових психологічних проблем ціннісномотиваційної, когнітивної, психофізіологічної сфери особистості дитини через відсутність навичок фільтрування великого інформаційного потоку; наражає на небезпеку безконтрольного маніпулювання свідомістю і поведінкою через невміння рефлексивно осмислювати зміст інформаційних ресурсів негуманного характеру; стає у певній мірі причиною залежності дитини від комп’ютера, глобальної мережі Інтернет. У розв’язанні зазначених проблем вирішального значення набувають якості інтелектуального,рефлексивного та духовно-гуманістичного потенціалу особистості учня, зокрема – формування рефлексивно-гуманістичної навчальної траєкторії розвитку дитини.Терміновим завданням, яке постає перед вчителем інформатики, є гуманізація навчальновиховного процесу шляхом впровадження педагогічних, комп’ютерно-орієнтованих засобів навчання, що дозволить розвивати рефлексивність та гуманістичний потенціал учня. У статті розглядаються особливості формування рефлексивно-гуманістичної освітньої траєкторії розвитку учня під час навчання інформатики у середній школі, представлена систематизація компонентів зазначеної дефініції. Обґрунтовані та узагальнені способи використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій для всебічного гармонійного розвитку особистості дитини в умовах глобальної інформатизації