(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
У всіх країнах світу відбувається макроекономічний перехід від виробництва фізичних речей (сільське господарство і промислові товари) до виконання сервісів з обслуговування населення. У найбільш розвинених країнах більше 70% ВВП формується індустрією сервісів, в якій зайнято сьогодні (за інформацією Міжнародної організація праці) більше половини людства. Наука про сервіси, що виникла недавно з ініціативи фірми ІБМ,покликана дослідити основні принципи функціонування складних систем сервісів, шляхи створення, масштабування і вдосконалення таких систем. У даній роботі розглядаються питання проникнення сервісів в технічні системи (зокрема, в структури програмного забезпечення), можливості інженерного та кадрового забезпечення процесів створення та підтримки систем сервісів.