(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Дистанційне навчання з використанням електронних таблиць потребує впровадження Excel-документів в систему дистанційного навчання (СДН). Простим та зручним рішенням задачі впровадження Excel-документів в електронні навчальні ресурси систем дистанційного навчання є використання «хмарних» сервісів. За допомогою «хмарних» сервісів можливо отримати доступ до інформаційних ресурсів відповідного типу, з розподілом прав доступу різних груп користувачів по відношенню до ресурсів, використовуючи тільки підключення до мережі Інтернет та веббраузер. Предметом дослідження є «хмарні» сервіси Microsoft. Мета дослідження – розробка та впровадження програмного модуля «ExcelReader» для використання електронних таблиць Excel на веб-сторінках СДН. В роботі розв’язані наступні задачі: – провести аналіз відомих програмних рішень використання Excel-документів у webорієнтованих додатках та платформах навчання; – визначити ефективну технологію програмної обробки Excel-документів; – спроектувати систему доступу та використання веб-сервісів обробки Excel-документів в СДН; – розробити програмний модуль «ExcelReader» для коректного відображення та редагування Excel-документів на web-сторінках СДН; – впровадити програмний модуль «ExcelReader» в СДН «Херсонський віртуальний університет». Змодельовані процеси створення, редагування та впровадження документів MS Office в електронні навчальні ресурси систем дистанційного навчання. Зокрема, розроблено і впроваджено в навчальний процес програмний модуль “ExcelReader” для використання електронних таблиць Excel на веб-сторінках системи дистанційного навчання «Херсонський віртуальний університет» з використанням «хмарного» сервісу Excel Web App від Microsoft.