(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Стрімкий розвиток хмарних сервісів, впровадження їх в систему загальної середньої освіти вимагає впровадження педагогічно виважених моделей для забезпечення оптимального їх використання та мобільності під час навчального процесу в урочний та позаурочний час. У статті проаналізовано сучасні вимоги до навчального середовища, розкрито проблеми педагогічного моделювання та використання хмаро орієнтованого навчального середовища вчителя в системі загальноосвітніх навчальних закладів, проаналізовано поняття «модель», «моделювання», дано визначення «внутрішня» і «зовнішня інтеграція» сервісів, описано «структурно-інтегративну» модель хмаро орієнтованого навчального середовища (ХОНС). Визначено вимоги до моделі, розроблено базову модель ХОНС вчителя, що формується на основі таких компонентів: системи сайтів, електронної пошти, банку навчальних матеріалів, блогів, сховища документів, внутрішньої соціальної мережі,навчальних груп, календарів, конференцзв’язку. Дана модель може бути базовою для загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів і форм навчання, вона дає повне уявлення про можливості ХОНС для вчителя, надає доцільну деталізація для розуміння важливих процесів в середині ХОНС, що забезпечують навчальну мобільність, комунікацію, кооперацію та співпрацю вчителя з усіма учасниками навчальновиховного процесу.