(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Це дослідження аналізує можливості використання хмарних технологій у сфері вищої освіти в Україні. На основі принципів системного підходу, перевіряється головне завдання хмарних технологій, стратегічних і тактичних цілей хмарних обчислень в технічних університетах, а також проблем, що виникають у процесі їх реалізації в навчальному процесі.У статті обговорюються основні тенденції використання хмарних технологій у вищій технічній освіті, аналізуються хмарні сервіси, використовувані провідними технічними вузами України для управління та навчання. Типова структура технічного університету складається з державних, приватних, і гібридних хмар. Представлено досвід Черкаського державного технологічного університету в галузі використання хмарних технологій в управлінні та навчання. Детально розглянуто дистанційну підтримку, мобільне, і змішане навчання, механізми віртуалізації для підтримки навчання студентів природних,математичних і технічних наук за рахунок використання індивідуальних робочих місць.