(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
У зв’язку із глобальним процесом інформатизації суспільства та залученням інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в усі сфери діяльності людини, в тому числі у навчальний процес вищої школи постає задача побудови нової моделі процесу підготовки майбутніх висококваліфікованих та конкурентоспроможних фахівців. В умовах інтеграції України в європейський освітній простір відбуваються значні зміни у навчальній програмі підготовки фахівця, тобто зменшується кількість аудиторних навчальних годин та збільшується кількість годин для самостійного опрацювання навчального матеріалу студентами. Але, самостійна робота викликає багато труднощів як у студентів, так і у викладачів, наприклад, відсутність методичних вказівок щодо виконання завдань для самостійної роботи, недостатня кількість консультацій викладачів, недостатньо сформовані у студентів навички навчатися самостійно тощо. Дані проблеми негативно впливають на якість підготовки майбутніх фахівців вищих навчальних закладів. Отже, виникає необхідність впровадження комбінованого навчання у навчальний процес для вирішення ряду проблемних питань. На основі аналізу наукової літератури з питань професійної підготовки майбутніх фахівців, результатів міжнародних досліджень та статей методистів запропоновано модель навчального процесу з використанням комбінованого навчання. Встановлено та розглянуто взаємозв’язки між елементами моделіта підкреслено їх значущість у навчальному процесі в цілому. Запропоновану модель було опробовано підчас процесу навчання курсу «Методика і технології дистанційного навчання» для студентів-магістрантів спеціальності «Інформатика» факультету фізики, математики та інформатики Херсонського державного університету.