(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Останнім часом у галузі освіти і науки активно впроваджуються інформаційні системи різного спрямування, зокрема і для управління науковими дослідженнями. Однак,оптимізація шляхів упровадження таких систем і чинники, що впливають на її ефективність,досліджені недостатньо. Потребують подальшого пошуку можливі шляхи підвищення ефективності впровадження інформаційних систем. Ефективність впровадження інформаційних систем значною мірою залежить від наявності «дружнього» інтерфейсу системи, тобто її юзабіліті. Предметом дослідження є юзабіліті як засіб підвищення ефективності впровадження інформаційних систем. Метою статті є визначення теоретичних аспектів поняття «юзабіліті» та дослідження її впливу на підвищення ефективності впровадження інформаційних систем на прикладі інформаційної системи менеджменту наукової діяльності. У статті розглянуто основні існуючі підходи до оцінювання юзабіліті інформаційної системи. Коротко описано тестування юзабіліті інформаційної системи менеджменту наукових досліджень, яке проводилося в межах виконання дослідження. Дослідження дало змогу зробити висновки, що юзабіліті є чинником, який підвищує ефективність роботи системи і дає змогу потенційним користувачам краще зрозуміти,систематизувати й узагальнити уявлення про виконувані ними бізнес-процеси. Застосування принципів юзабіліті є перспективним, однак належить до мало розроблених питань в українській програмній інженерії. Ретельне вивчення основних правил юзабіліті дасть змогу розробникам інформаційних систем створювати більш якісні продукти з «дружніми» інтерфейсами. Вони забезпечать краще сприйняття змісту ресурсу користувачами, підвищать ефективність впровадження та використання розроблених інформаційних ресурсів.