(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Стрімкий розвиток інформаційних технологій, що відбувається постійно, сприяє активізації процесу віртуалізації світового освітнього простору і викликає необхідність перегляду та впровадження сучасних методів і засобів у навчальний процес. В умовах інформаційного суспільства ширшою стає мережа соціальних сервісів і як результат поширення віртуальних освітніх, навчальних і соціальних мереж, які об’єднують людей навколо спільних інтересів або цінностей, утворюючи певну соціальну групу користувачів та задовольняючи їх потреби. Віртуальні соціальні мережі є потужним засобом для підтримки комунікації мільйонів людей в мережі Інтернет, оскільки окремі соціальні спільноти вже мають десятки і сотні мільйонів зареєстрованих користувачів Вважаємо, що розгляд можливостей віртуальних соціальних мереж, у найближчі роки є актуальним, оскільки відкриває перспективи щодо використання їх для навчальних цілей у повному обсязі. У статті розглянуто сервіси, які пропонують віртуальні соціальні мережі, визначено можливості використання їх як засобу для організації навчального процесу, окреслено позитивні та негативні сторони віртуальних соціальних мереж, проаналізовано можливості та шляхи застосування віртуальних соціальних мереж для потреб загальної середньої освіти.