(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Підхід до розробки управлінських рішень за допомогою кластерного аналізу дозволяє якісно поліпшити систему управління об’єктами, щго перемыщуються за допомогою адекватного реагування на вплив ключових факторів, що впливають на характеристики фізичних об’єктів. Метою роботи є спроба вирішення проблеми визначення ключових факторів і фізичних ознак фізичних об’єктів, що переміщаються необхідних для прийняття адекватних управлінських рішень шляхом використання кластерного аналізу. У статті визначено типи алгоритмів кластеризації, виділено систему інформативних параметрів, що прямо або побічно характеризують аналізовані характеристики, розглянуто ієрархічні і неієрархічні методи кластерного аналізу. Результатом досліджень стала побудова за допомогою програми STATISTICA 8 деревовидної діаграми, яка дає уявлення про кількість можливих кластерів, що об’єднують фізичні показники при динамічних змінах рухомих об’єктів. Перевага використання кластерного аналізу полягає у використанні факторів, що відносяться як до внутрішнього, так і до зовнішнього середовища взаємодії фізичних властивостей рухомих об’єктів.