(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Інтенсивний процес комп’ютеризації освіти ставить перед сучасними педагогами ряд економічних, технічних, соціальних, психологічних та педагогічних завдань, які потребують вирішення. Використання комп’ютерної техніки в навчальному процесі відкриває величезні можливості для розвитку пізнавальних здібностей – від сенсорно-перцептивних до мовленнєво-розумових їх форм. У широкому розповсюдженні та використанні технічних засобів, оптичної та акустичної техніки, програмованого навчання, кіно, телебачення, комп’ютера сучасні науковці-дослідники вбачають один із головних факторів підвищення якості навчання й виховання як у загальноосвітній, так і у вищій школі. На жаль, процес органічного поєднання технічних і педагогічних наук з точки зору розвитку теорії та практики впровадження комп’ютерних (мультимедіа) засобів навчання відбувається не настільки потужно, як це очікувалось; і як це диктується потребами сучасного суспільства. Повільні темпи впровадження комп’ютеризації процесу навчання у вищий школі викликані причинами різного характеру й масштабу. Основним завданням статті є висвітлення проблеми використання комп’ютерних засобів навчання в процесі викладання у вищих навчальних закладах. Проведений аналіз комп’ютеризації навчання дозволив визначити вплив і роль на забезпечення основних функцій педагога у ВНЗ. Встановлено, що викладач виступає одним із ведучих суб’єктів управління навчально-пізнавальною діяльністю студентів і всі його функції практично можуть мати комп’ютерну підтримку.