(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Представлені результати розробки програмного модуля «Віртуальна лабораторія» в системі дистанційного навчання «Херсонський віртуальний університет» (СДН ХВУ) стосовно завдань фізики. Актуальність дослідження обумовлена тим, що в існуючих системах дистанційного навчання відсутня підтримка створення та використання віртуальних лабораторних робіт з дисциплін природничо-наукового профілю. Предметом дослідження є програмний модуль створення і використання віртуальних лабораторних робіт у системі дистанційного навчання. Мета дослідження – опис технології розробки програмного забезпечення віртуальної лабораторії з фізики для системи дистанційного навчання. Описано інформаційні технології проектування та розробки, а також структура віртуальної лабораторії та її місце в СДО ХВУ. Також описані основні режими роботи програмного модуля в системі і методи його використання в навчальному процесі . В основі структури програмного модуля «Віртуальна лабораторія» лежить мультимедійний Веб-редактор віртуальних лабораторних робіт, який створений за технологією об’єктно-орієнтованого проектування. Програмна бібліотека мультимедійних 3D об’єктів, створених в середовищі розробки інтерактивних графічних об’єктів Unity3D, уніфікує процес розробки віртуальних лабораторних робіт. Базовим математичним пакетом для підтримки обчислень є математичний процесор Waterloo Maple. Застосування розробленого програмного інтерфейсу дозволить викладачам створювати лабораторні роботи і використовувати їх у своїх дистанційних курсах. Учні, в свою чергу, зможуть проводити дослідження, виконуючи віртуальні лабораторні роботи.