(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2013)
Стаття присвячена побудові стратегічної інформаційної системи реалізації різнорівневого зворотного зв’язку у вищому навчальному закладі. Надається характеристика особистісному критерію оцінки якості знань. Описується ключові принципи побудови зворотного зв’язку. Проводиться аналіз досвіду використання сервісу зворотного зв’язку KSU Feedbaсk Херсонського державного університету як прикладу стратегічної інформаційної системи розглянутого типу.