(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2019)
Викладання програмування у старшій школі або на перших курсах університету може допомагати в «оживленні» математики, найбільш складної дисципліни для учнів і студентів. З цією метою ми шукаємо такі задачі на програмування, які були б привабливими для них, достатньо прості та одночасно апелювали б до важливих розділів математики і фізики. Пропонується проєкт (розробка кількох уроків) із створення MATLAB-програми аналогового годинника на екрані комп’ютера, який має відразу кілька освітньо-дослідницьких цілей. Спершу студенти мають поставлену складну задачу розділити на кілька простіших, програмування яких більш зрозуміле. Розв’язуючи ці останні, вони пов’язують програмування з побудовою графіків, тригонометрією й аналітичною геометрією, проводять фізичні міркування й «експеримент», встановлюють «емпіричні» рівняння і врешті решт все це «замикають» програмуванням і насолоджуються естетичним віджетом аналогового годинника на екрані комп’ютера. Надаємо програми з поясненнями (коментарями). Одночасно це слугує вступом до MATLAB. Бачимо, що таке «легке програмування» не затуляє змістовної частини роботи. Тому пропонуємо це середовище для якнайширшого використання в освіті, зокрема у викладанні математики і фізики