(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2020)
В статті наведено аналіз результатів констатувального етапу педагогічного експерименту «Проектування хмаро орієнтованої методичної системи підготовки вчителів природничо-математичних предметів до роботи в науковому ліцеї». В результаті аналізу останніх досліджень і публікацій виявивлено, що науковці в достатній мірі розглянули проблему реформування курсів підвищення кваліфікації вчителів. Окремим питанням розкрито в українських дослідженнях проектування хмаро орієнтованих систем, однак запропоновані системи стосуються виключно окремих спеціальностей, або ж носять повністю наукове спрямування. Наразі не існує хмаро орієнтованої системи, яка б стала інструментом в подальшій підготовці вчителів природничо-математичних предметів до роботи в науковому ліцеї. В якості експериментальних майданчиків було обрано: Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (2019 р., кількість респондентів – 45) та Державний університет «Житомирська політехніка» (2020 р., кількість респондентів – 824). Було з’ясовано наявний стан використання сервісів вчителями природничо-математичних предметів під час підготовки навчальних матеріалів; проаналізовано готовність вчителів виконувати особисто та навчати учнів проводити науково-дослідну роботу та визначено стан обізнаності вчителів з приводу функцій та вимог, що висуваються в наукових ліцеях. Аналіз проведеного опитування показав, що більшість вчителів визнає потребу вчителя наукового ліцею в науковій діяльності. Більшість респондентів не використовують англомовних ресурсів та сервісів, через низький рівень володіння мовою. З’ясовано, що одним з найсуттєвіших шляхів залучення до наукової діяльності, на думку вчителів математики, є участь у наукових конференціях. Щодо впровадження і використання одержаних результатів досліджень вчителі планують обрати такі шляхи: публікацію методичних матеріалів та самостійне впровадження. Аналіз результатів анкетування освітян показав, що серед респондентів 574 особи (69,7%) віддають перевагу використанню засобів інформаційно-комунікаційних технологій на локальному комп’ютері. Аналіз результатів констатувального етапу педагогічного експерименту свідчить, що існує проблема підготовки вчителів природничо-математичних предметів до роботи в науковому ліцеї, яка потребує подальшого вирішення шляхом попередньої апробації та впровадження спеціально створеної хмаро орієнтованої методичної системи