(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2021)
Сучасна вища освіта повинна давати можливість випускникам бути затребуваними та конкурентоспроможними на ринку праці. Для студентів важливо отримувати знання та навички, які відповідають потребам та вимогам роботодавців. Ми проаналізували велику кількість вакансії на одній із найбільших платформ із пошуку роботи в Україні – Work.UA та з’ясували, що важливою вимогою до кандидатів на позиції аналітика даних та бізнес-аналітика є вміння працювати з BI-інструментами. У цій роботі розглянуто найбільш популярні системи для бізнес-аналізу, а саме Power BI, Tableau, QlikView, Qlik Sense, Looker та Google Data Studio. Виходячи з проведеного аналізу, ми дійшли висновку, що саме Power BI є однією з найбільш ефективних систем такого типу. Цей факт підтверджується тим, що зазначений інструмент є популярним серед роботодавців: велика кількість вакансій вимагає саме знання та досвід роботи з цією системою. Тому, на наш погляд, саме Power BI є найкращим інструментом для вивчення студентами економічних спеціальностей. Крім того, підкреслюємо, що Power BI надає досить багатий безкоштовний функціонал, який дозволяє ефективно працювати з даними. У роботі ми наводимо приклад використання системи Power BI при підготовці студентів економічних спеціальностей. Нами розглядається процес використання цього інструменту для розробки візуальних звітів на прикладі фінансової моделі університету. Окреслений підхід дозволяє більш ефективно навчати фахівців з аналізу даних та бізнес-аналітики, дає можливість студентам отримувати сучасні та актуальні знання в цій області.