(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2022)
Стаття присвячена одній із компетентнісних складових мобільно орієнтованого середовища професійно-практичної підготовки майбутніх фахівців з інженерії програмного забезпечення (ІПЗ). Показано, що введення стандарту вищої освіти за спеціальністю 121 «Інженерія програмного забезпечення» для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти породило низку проблем забезпечення якості підготовки, пов’язаних насамперед із низьким рівнем деталізації компетентностей і програмних результатів навчання. Шляхом розв’язання поставлених проблем є детальне проєктування системи професійних компетентностей майбутніх фахівців з ІПЗ. У статті розглянуто підходи до формування однієї з найважливіших спеціальних професійних компетентностей майбутніх інженерів-програмістів – К14 (здатність брати участь у проектуванні програмного забезпечення, включаючи проведення моделювання (формальний опис) його структури, поведінки та процесів функціонування). На основі історико-генетичного огляду практики навчання проєктування програмного забезпечення майбутніх фахівців з ІПЗ в США, Канаді, Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії та Сингапурі сформульовано рекомендації з вибору форм організації навчання, добору змісту навчання, способів діяльності студентів та викладачів із проєктування програмного забезпечення, інструментарію моделювання та проєктування, оцінювання рівня сформованості відповідної компетентності. Розглянуто приклад організації навчання проєктування в умовах, наближених до виробничих – студійного навчання. Показано проблеми переходу від архітектурного до детального проєктування та реалізації проєкту. Перспективи подальшого розвитку дослідження полягають в обґрунтуванні третьої (після інженерії вимог та проєктної інженерії) інженерної складової ІПЗ – конструювання програмного забезпечення.