(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2022)
У контексті розвитку цифрових технологій наявність у сучасної людини цифрових компетентностей є необхідною передумовою для навчання, роботи і активної участі в житті суспільства. Перед закладами вищої освіти стоїть задача вибору і розробки відповідних стратегій навчання та розвитку цифрових компетентностей студентів і викладачів, а також використання відповідних інструментів для підвищення якості освіти. У статті висвітлено досвід формування цифрової компетентності на прикладі написання кваліфікаційних робіт студентами спеціальності 122 Комп’ютерні науки, зокрема, під час створення студентами університетської автоматизованої системи вибору дисциплін із варіативної частини навчального плану. Розглянуто особливості постановки технічного завдання, складові автоматизованої системи, процес добору системи управління базами даних. Описано практичні результати, отримані студентами під час виконання різних етапів досліджень відповідно до поставлених завдань: приклади UML- та ER-діаграм (етапи проєктування), зображення графу (етап реалізації), частини програмного коду та результати тестування створеної автоматизованої системи (етапи реалізації та налаштування програмного продукту). Проаналізовано формування та розвиток цифрової компетентності студентів під час проведення таких кваліфікаційних досліджень. У якості концептуального еталона обрано європейську модель цифрових компетентностей для громадян The Digital Competence Framework for Citizens (DigComp 2.1). Увага сфокусована на трьох областях DigCom 2.1: інформаційна грамотність, уміння працювати з даними; створення цифрового контенту; розв’язання проблем у цифровому середовищі. Для кожної компетентності описано види діяльності, під час виконання яких ця компетентність формується. Зроблено висновок про те, що описана стратегія сприяє формуванню та розвитку у здобувачів вищої освіти спеціальності 122 Комп’ютерні науки цифрової компетентності на восьмому найвищому професійному рівні відповідно до моделі DigComp 2.1.