(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2022)
У статті наведено опис розвитку штучного інтелекту як науки, яка спрямована на створення технологій на основі автоматизованих високоінтелектуальних систем. Визначено поняття «штучний інтелект», основна ідея якого полягає у тому, щоб навчити роботизовану техніку мислити розумно, як людина. Розглянуто фактори, що визначають машинний інтелект як глобальний тренд, його місце на світовому ринку та передумови впровадження таких технологій в освітній процес, описано поточні та майбутні ролі застосування в навчанні. Нові реалії вимагають відповіді на питання про те, яка освіта сьогодні має бути, щоб гідно відповісти на виклики сьогодення. Подано можливі покращення процесу навчання учнів та переваги застосування програм штучного інтелекту в освіті для шкіл та вчителів, на основі аналізу через призму вивчення саме на уроках інформатики. Виділено розділи та типові завдання, під час вивчення яких можна використати сервіси ШІ. У сучасних умовах змішаної форми навчання для виконання самостійних і домашніх завдань зручним та актуальним стає використання онлайн-середовищ. Наведено приклад знайомства зі штучним інтелектом на уроці інформатики в школі з використанням онлайн-сервісів. Показано роль використання нейронних систем у цьому процесі, які є найбільш достовірними джерелами у пізнанні функціювання штучного інтелекту та демонструють його ефективність. Дослідження інструментарію та аналіз базового понятійного апарату штучного інтелекту є інструментом використання цих сервісів на уроках. Сучасні технології дають таку можливість, починаючи із закладів загальної середньої освіти, тим самим створюють середовище для творчості та відкриття індивідуальних особливостей учнів.