(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2023)
Стаття присвячена організації процесу викладання англійської мови майбутнім судновим механікам у цифровому середовищі морських навчальних закладів. Таке середовище є поєднанням використання цифрових технологій та інструментів у викладанні та навчанні. Оскільки цифрове середовище не прив’язане ні до часу, ні до місця, воно гнучкіше, більш індивідуалізоване і мобільніше, ніж традиційні форми навчання. Приклад цифрового середовища представлено на платформі LMS Moodle. Переваги використання даної платформи перелічені у роботі. Курс морської англійської мови є одним із перших кроків для курсантів судномеханічного відділення на шляху формування комунікативної компетентності. На сьогодні ринок праці вимагає компетентного випускника для виконання своїх обов’язків у машинному відділені. Кваліфіковані суднові механіки повинні мати відповідні знання англійської мови за професійним спрямуванням, для спілкування у міжнаціональному екіпажі. Щоб зробити їхню комунікацію чіткою та зрозумілою, використовуються різноманітні засоби електронного курсу. У статті також наведено приклади завдань H5P (адвент-календарі, аудіозаписи, текстові картки з перегортанням, диктанти з миттєвим відгуком, текстові завдання з перетягуванням, виділенням слів, тощо). Типи вмісту, який можна створити у форматі H5P, перераховані у статті. Дослідження проходило на базі третього курсу судномеханічного відділення Херсонської державної морської академії. Основною метою експерименту було формування комунікативної компетентності майбутніх суднових механіків з використанням цифрового середовища морського навчального закладу. Результати експерименту підтвердили позитивний вплив використання цифрового середовища на комунікативну компетентність майбутніх суднових механіків. Подальше дослідження планується також присвятити використанню перевернутого класу під час викладання морської англійської мови майбутніми судновим механікам у сучасних морських вищих навчальних закладах.