(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2023)
У статті досліджено теоретико-методологічні та аналітичні аспекти якості освіти в умовах дистанційного навчання з використанням ІКТ. Звернено увагу на такі аспекти, як низький рівень обізнаності з ІКТ, перехід на змішане навчання, кількість дистанційних курсів на платформах дистанційного навчання в Україні, незадовільна якість наповнення дистанційних курсів. Узагальнено сутність дистанційного навчання та наведено особливості дистанційного навчання студентів галузі знань «Інформаційні технології». Визначено проблеми, що виникають під час дистанційного навчання в галузі знань «Інформаційні технології». Описано якість дистанційної освіти та роль ІКТ у її забезпеченні. Запропоновано описову модель якості дистанційної освіти з використанням ІКТ у галузі знань «Інформаційні технології». Проведено експертне дослідження якості освіти в університеті на прикладі Луцького національного технічного університету, використання навчальних платформ, видів ІКТ, здійснено порівняння із загальноукраїнськими трендами. Наведено результати проведеного опитування та їх аналіз. Запропоновано використовувати змішану та дистанційну (синхронну) форми навчання. Встановлено, що ключовим компонентом якісної дистанційної освіти є постійний моніторинг процесів і розвиток НПП, які готові донести явні та неявні знання до студентів. Цьому сприятиме описова модель якості дистанційного навчання з використанням ІКТ, яка має три етапи: опис і характеристика зовнішнього середовища, впровадження самої моделі та постійний моніторинг досягнення мети.