(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2024)
Заклади вищої освіти все частіше стикаються з розмаїттям потреб і очікувань студентів, що ставить під сумнів традиційні навчальні програми. У цьому контексті виникає необхідність запровадження нових підходів, які надають студентам більшу гнучкість у навчанні та можливість самостійно формувати свій освітній шлях. Одним із таких підходів є індивідуальна освітня траєкторія, яка дозволяє студентам брати активну участь у формуванні власних індивідуальних освітніх траєкторій, підвищуючи їх мотивацію та інтерес до процесу навчання. Актуальність запровадження індивідуальної освітньої траєкторії у ЗВО відображає необхідність адаптації освітньої системи до сучасних реалій та індивідуальних потреб студентів. Це також відповідь на виклик забезпечення гнучкості, диференціації та персоналізації навчання, що стає все більш важливим у світлі швидкозмінного ринку праці та вимог до компетенцій майбутніх фахівців. У статті досліджено можливість реалізації індивідуальної освітньої траєкторії студентів закладів вищої освіти шляхом упровадження в систему електронного навчання модуля «каталог дисциплін за вибором», оцінювання та планування освітнього процесу, визначення критеріїв успішності та підтримки студентів у процесі вибору та просування індивідуальною траєкторією. Актуальність цього питання зумовлена ​​змінами в сучасному освітньому середовищі, що потребує більш гнучкого підходу до навчання з урахуванням індивідуальних потреб та інтересів учнів. Проведено аналіз досліджень щодо реалізації індивідуальної освітньої траєкторії та впровадження каталогу вибіркових дисциплін.