(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2025)
У статті розглянуто підходи до навчання математики в таких країнах із розвинутою економікою, як США, Сінгапур, Японія та Фінляндія. Позаяк навчання математики є важливою складовою підготовки майбутніх інженерів, науковців, програмістів, аналітиків, підприємців, у цих країнах особливу увагу приділяють розвитку аналітичного та математичного мислення, розв’язуванню та моделюванню практичних задач та вмінню аналізувати отримані результати. У США система навчання математики спрямована на розвиток критичного мислення та застосування знань у реальному житті. Значна увага приділяється інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій у навчальний процес та мотивації учнів до навчання через проєктну діяльність. У Фінляндії, яка відома своїми стабільно високими результатами в міжнародних тестуваннях (таких як PISA), підкреслюють важливість індивідуального підходу до кожного учня. Тут менший акцент робиться на оцінювання і більший на глибоке розуміння матеріалу, співпрацю та розвиток внутрішньої мотивації учня. У Японії акцент робиться на глибоке опанування основних математичних понять через багаторазове повторення та різноманіття вправ. Урок математики в Японії, який Стіглер та Хіберт класифікують як “структуроване вирішення проблем”, містить п’ять кроків: повторення попереднього уроку, представлення задачі, індивідуальна чи групова робота, обговорення з усім класом та повторення/підсумок. У Сінгапурі, який є одним зі світових лідерів у математичній освіті, застосовують метод “концептуального навчання”. Учні вчаться не тільки виконувати алгоритми, але й розуміти, чому ці алгоритми працюють. Основна ідея полягає у поступовому русі від конкретного до абстрактного, що забезпечує міцне засвоєння знань. Для України надзвичайно важливо вивчати та переймати ці підходи. У сучасному світі, де технології та наука стають рушіями економічного розвитку, міцні математичні знання – це запорука успіху країни. Перехід від механічного засвоєння формул до розвитку критичного мислення, підтримка інтересу до навчання, інтеграція новітніх технологій та індивідуальний підхід до учня можуть суттєво підвищити якість української математичної освіти. Запровадження найкращих світових практик дозволить виховати покоління, здатне вирішувати складні задачі майбутнього і будувати сильну економіку.