(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2017)
У статті розглядається проблема використання інформаційних засобів у навчальнопізнавальній та науково-дослідній діяльності студентів – майбутніх учителів фізики – та учнів. Висвітлено навчальні можливості апаратно-програмного комплексу Arduino у контексті підготовки майбутніх учителів фізики до організації інноваційної діяльності учнів, зокрема, на конкретних прикладах показано можливість його використання для постановки і розв’язування фізичних задач, а також для створення студентами (учнями) власних інноваційних продуктів. Дослідження та апробація навчальних можливостей апаратно-програмного комплексу Arduino були проведені у ході експериментального навчання студентів – майбутніх учителів фізики – у Запорізькому національному університеті (у рамках дисциплін: “Основи сучасної електроніки”, “Комп’ютеризація шкільного фізичного експерименту”, “Організація інноваційної діяльності учнів з фізики”, а також у позааудиторній роботі). Вивчалася також можливість використання комплексу Arduino в інноваційній діяльності учнів, що розгортається у навчальному процесі з фізики. Ці дослідження засвідчили, що апаратно-програмний комплекс Arduino може відігравати важливе значення у позааудиторній навчально-пізнавальній діяльності майбутніх учителів фізики та учнів (зокрема, для активізації їх інноваційної діяльності). Це вказує на доцільність ознайомлення з цим комплексом майбутніх учителів фізики у процесі їх професійної підготовки в університеті.