(untitled) (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2017)
Поява в українській системі освіти мережевих освітніх організацій (опорних шкіл із мережею філій, освітніх округів, освітніх соціокультурних кластерів тощо) вимагає від керівних кадрів володіння основами мережевого менеджменту. У статті розглядаються питання процесу формування фахових компетентностей керівників таких організацій в умовах післядипломної педагогічної освіти. Розкрито особливості моделі навчання, що побудована за принципом кластерного об’єднання учасників та активного використання в навчальному процесі інформаційнокомунікаційних технологій; їх вплив на процес підготовки керівних кадрів; складові відкритого освітнього середовища (когнітивна, соціальна та навчальна); переваги використання інтернет-технологій у навчальних цілях. У статті описується досвід організації неперервного освітнього процесу засобами інформаційно-комунікаційних технологій: сайти, дистанційні курси, соціальні спільноти, інші інтернет-сервіси. При цьому керівники навчальних закладів об’єднуються у кластерніоб’єднання за типом навчальних закладів, ступенем надання освітніх послуг, напрямом фахових інтересів, уподобань тощо, а також для спільного напрацювання алгоритмів управлінської діяльності в певних типових ситуаціях та для вирішення характерних професійних проблем. У такій моделі навчання знання продукуються учасниками самостійно під час активної діяльності шляхом спільного пошуку, опрацювання та аналізу інформації,вирішення проблемних ситуацій, обговорень, дискусій тощо.