МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ФАХОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ПРОГРАМІСТІВ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2016)
Швидкий технологічний розвиток сучасного суспільства кардинально змінює процеси виробництва, спілкування, надання різноманітних послуг. Затребуваними стають фахівці, що володіють компетентностями у галузях, які виникли нещодавно. Значно скоротився термін між науковим винаходом та його широким розповсюдженням та споживанням. Актуальною стає проблема підготовки фахівців у вищому навчальному закладі, що відповідають вимогам сучасного суспільства та ринку праці. Особливо актуальною є проблема навчання майбутніх інженерів-програмістів у системі магістратури – освітнім рівнем, на якому готують не просто фахівців, а науковців та викладачів ВНЗ. У статті представлено розроблену модель формування фахової компетентності майбутніх інженерів-програмістів у системі магістратури. В моделі представлені блоки підготовки майбутніх інженерів-програмістів,визначені методологічні підходи, ряд загальнодидактичних та методичних принципів, на які спирається процес навчання у вищому навчальному закладі. Описані методи, форми організації та засоби, які використовуються в системі магістратури, а також висвітлені педагогічні умови ефективної реалізації моделі. Розроблена модель розв’язує проблеми індивідуалізації, інтенсифікації та оптимізації навчання. В процесі розробки моделі особливу увагу було приділено оновленню змісту освіти та пошуку нових організаційних форм підготовки майбутніх інженерів-програмістів.
Keywords: модель; інженер-програміст; фахова компетентність; система магістратури