УЗАГАЛЬНЕНІ МАТРИЦІ ГАЛУА В ПРОТОКОЛАХ ОБМІНУ КЛЮЧАМИ ШИФРУВАННЯ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2016)
Розглянуто методи побудови матричних протоколів формування секретних ключів шифрування легалізованими абонентами відкритих комунікаційних мереж. В основу  протоколів обміну ключами покладені алгоритми асиметричної криптографії. Рішення проблеми передбачає обчислення односторонніх функцій і базується на використанні узагальнених матриць Галуа, пов'язаних відношенням ізоморфізму з утворюючими елементами, і залежать від обраних незвідних поліномів, що породжують матриці.Розроблено простий спосіб побудови узагальнених матриць Галуа за методом діагонального заповнення. З метою усунення ізоморфізму матриць Галуа і утворюючих їх елементів, що обмежує можливість побудови односторонніх функцій, матриці Галуа піддаються перетворенню подібності, здійснюваних за допомогою перестановочних матриць. Пропонується варіант організації алгебраїчної атаки на протоколи обміну ключами шифрування і обговорюються варіанти ослаблення наслідків атаки.
Keywords: протокол обмена ключами; односторонние функции; обобщенные матрицы Галуа; отношение изоморфизма; алгебраическая атака на протокол обмена ключами шифрования