ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК СКЛАДОВА ФУНКЦІОНАЛЬНОЗМІСТОВНОЇ МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ ПРОГНОСТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Розглянуто структуру та зміст моделі формування прогностичної компетентності майбутніх магістрів початкової освіти засобами інформаційних технологій. Висвітлено мету, основні методологічні підходи та принципи до організації цього процесу.     Ефективність представленої моделі забезпечується системою педагогічних умов, а саме: мотиваційно-формуванням ціннісного ставлення до майбутньої прогностичної діяльності; детермінації розуміння існуючої залежності між рівнем прогностичної компетентності і рівнем загальної професійної компетентності майбутніх магістрів початкової освіти через впровадження спецкурсу «Прогностична діяльність в системі менеджменту початкової освіти»; створенням інноваційної інформаційно-комунікаційного освітнього середовища; інтеграцією спецкурсу «Прогностична діяльність в системі менеджменту початкової освіти», виробничої, переддипломної практик. Реалізацію зазначених педагогічних умов планується здійснювати завдяки спеціально створеному інформаційно-освітньому середовищу, яке представлене інноваційними формами, методами і засобами, між собою взаємопов’язаними.     Визначено такі структурні компоненти (мотиваційно-ціннісний, змістовний,технологічний і особистісний), критерії (мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційнодіяльнісний, рефлексивний), показники та рівні (просунутий, достатній і базовий)сформованості прогностичної компетентності майбутніх магістрів початкової освіти.Освітній процес, побудований на основі даної моделі, дозволяє досягти бажаного результату: сформувати у майбутніх магістрів початкової освіти прогностичну компетентність.
Keywords: модель; педагогічні умови; прогностична компетентність; магістри початкової освіти; інформаційні технології