ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
У статті розглянуто трактування вітчизняними та зарубіжними науковцями терміну «змішане навчання». Виділено ряд переваг змішаного навчання порівняно з традиційним навчанням: гнучкість, персоналізація навчання, підвищення мотивації студентів до навчання, різноманіття форм організації навчального процесу та форм подання навчального матеріалу, підвищення ефективності діяльності викладача.Проаналізовано набір основних компетентностей, якими повинен володіти викладач, для забезпечення ефективної діяльності в змішаному навчальному середовищі, представлений науковцями організації The Learning Accelerator, що займається підтримкою впровадження змішаного навчання в американських школах. Визначено, що головна його відмінність від викладача, що використовує в своїй роботі традиційні методи та форми навчання, це бажання експериментувати, впроваджуючи в навчальний процес різні інноваційні педагогічні технології з метою досягнення максимального результату, це бажання створити сприятливі умови для успішного навчання кожного студента, враховуючи його сильні та слабкі сторони. Проаналізовано моделі організації змішаного навчання,запропоновані науковцями Clayton Christensen Institute та визначено дві моделі, доцільні для впровадження у вищій школі, зокрема у підготовці майбутніх вчителів інформатики: ротаційна модель з чергуванням робочих зон та «перевернутий клас».
Keywords: ІКТ; змішане навчання; змішане навчальне середовище; фасилітатор; моделі змішаного навчання; «перевернутий клас»