ПРОГРАМИ МОДЕЛЮВАННЯ ВИПАДКОВИХ ПОДІЙ ЗАДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПРОГРАМУВАННЯ ТА МАТЕМАТИКИ ﻿ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Розроблено MATLAB- програми моделювання деяких дискретних випадкових подій,які призначені (1) як вправи при вивченні курсу алгоритмізації і програмування, і (2) для проведення теоретико-ймовірнісних "експериментів" лектором під час викладання курсу теорії вірогідності і статистики або самими студентами шляхом самостійного вивчення дисципліни. Програма дозволяє виконати той або інший ймовірнісний експеримент у необхідній кількості М, використовуючи генератор випадкових чисел, підрахувати частоту появи "сприятливих подій" і порівняти її з теоретичною вірогідністю. Тим самим ілюструється прояв Закону великих чисел – зближення теорії і експерименту при необмеженому збільшенні М. Робота, проте, не лише в цьому прагматичному результаті.Вона закликає учнів вивчати питання теорії вірогідності створенням аналогічних комп'ютерних кодів. Найлегше і швидко це робити в MATLAB-середовищі. Тому, стаття розкриває принципи програмування у ній і створення графічного інтерфейсу (GUI).
Keywords: програмування; MATLAB; дискретні випадкові процеси