ІНСТРУМЕНТИ ПІДВИЩЕННЯ РЕЙТИНГУ УНІВЕРСИТЕТУ В УМОВАХ СУЧАСНОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Критерії ранжування національного і міжнародного рівня виступають інструментами підвищення рейтингу університету. Рейтинги забезпечують баланс якості у вищих навчальних закладах. Визначення рівня наукових досліджень університету впливає на позицію вузу в різних рейтингах.     У статі можна виділити основні агреговані показники, що враховуються при ранжуванні у вищій освіті на світовому рівні.     Результати ранжування університетів дають змогу визначити сильні та слабкі сторони діяльності університету для формування стратегій успіху та досконалості з урахуванням досягнень інших вишів на регіональному, національному та міжнародному рівнях.     У статті показано сильні і слабкі сторони, можливості та загрози Херсонського державного університету (SWOT-аналіз).     У новітніх умовах ринку освітніх послуг основними задачами Херсонського державного університету є просування його в інформаційному просторі, підвищення рівня престижності ХДУ та інтеграція з світовою наукою, розвиток ефективного технологічного коридору «школа – університет – ринок праці», збільшення контингенту студентів,підвищення рейтингу науково-педагогічних працівників у наукометричних базах даних,міжнародне визнання.
Keywords: критерії; рейтинг; бенчмаркінг; наукометричні бази даних; Webometrics; Scopus; Топ-200; SWOT-аналіз