РОЗРОБКА УЗАГАЛЬНЕНОЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МОДЕЛІ ДУАЛЬНОГО ЗМІСТУ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВПЕДАГОГІВ КОМП’ЮТЕРНОГО ПРОФІЛЮ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
У статті проаналізовані підходи та здійснена розробка узагальненої функціональної моделі дуального змісту професійної підготовки майбутніх інженерів-педагогів комп’ютерного профілю. Запропоновано цілий клас функціональних моделей дуального змісту професійної підготовки на основі синхронізації психолого-педагогічної та інженерної компонент професійної підготовки. У якості головних синхронізаторів у функціональних моделях дуального змісту обрано дві професійно спрямовані психолого-педагогічні дисциплін «Дидактичні основи професійної освіти» та «Методика професійного навчання». Обрані та запропоновані функціональні моделі представлені функціональною лінійною моделлю дуального змісту професійної підготовки для першого етапу інтеграції, функціональною концентричною моделлю (за складом методики) дуального змісту професійної підготовки майбутніх інженерів-педагогів для першого етапу, концентричною функціональною моделлю дуального змісту професійної підготовки (за обсягом методики) для другого етапу,функціональною моделлю адаптивного дуального управління змістом професійної підготовки майбутніх інженерів-педагогів для третього етапу реалізації дуального змісту професійної підготовки. Розроблена узагальнена функціональна модель дуального змісту професійної підготовки майбутніх інженерів-педагогів комп’ютерного профілю дозволить реалізувати процес навчання дуального змісту. Використання цієї моделі в процесі навчання майбутніх фахівців сприятиме формуванню професійних дуальних компетентностей майбутнього інженера-педагога комп’ютерного профілю; оптимізації навчального процесу; формуванню професійної спрямованості навчання.
Keywords: інженери-педагоги комп’ютерного профілю; функціональна модель; дуальний зміст професійної підготовки; професійна діяльність