СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ ЯК ЗАСІБ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
У статті представлений аналіз соціальних мереж з точки зору можливостей їх використання в системі освіти. Інтеграція нових інформаційно-комунікаційних технологій з технологіями навчання поступово змінює концепцію сучасної освіти та сприяє формуванню інформаційно-освітнього середовища, орієнтованого на інтереси і розвиток особистості,досягнення нею сучасних рівнів освіченості, інтернаціоналізацію та розширення доступу до освітніх ресурсів, створення умов для мобільності студентів і викладачів, поліпшення якості освіти та формування єдиного освітнього простору. Особливістю такого середовища є забезпечення творчої дослідницької діяльності викладача і студентів у процесі навчання.Мережеві сервіси надають засоби, за допомогою яких студенти можуть виступати в ролі активних творців інформаційного контенту.     У роботі представлені результати дослідження переваг та недоліків використання Веб-спільнот в навчальному процесі. Сформульовано педагогічні умови ефективної організації навчального процесу у віртуальному освітньому середовищі з використанням соціальних мереж. Аналізується досвід застосування соціальних мереж у навчальному процесі ВНЗ. Такі мережеві технології, як форуми, блоги, вікі, освітні портали та автоматизовані системи дистанційного навчання, володіючи безсумнівними дидактичними та методичними перевагами, поступаються соціальним мережам з точки зору залученості користувачів в їх комунікаційний простір, а також відповідності інтелектуальним, творчим і соціальним потребам.
Keywords: соціальна мережа; Веб-спільнота; інформаційно-комунікаційні технології; навчальний процес; інформаційно-освітнє середовище