ТАБЛИЧНІ КРИПТОГРАФІЧНИ ПРИМІТИВИ НЕЛІНІЙНОЇ ПІДСТАНОВКИ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Класичні примітиви нелінійної підстановки здійснюють просту заміну кожного символу тексту, що шифрується, на деякий фіксований символ того ж самого алфавіту,фактично реалізуючи перетворення одноалфавитного шифру простої заміни. І як наслідок - ентропія зашифрованого тексту збігається з ентропією вихідного тексту. В роботі розглянуті різні варіанти рандомізації примітивів нелінійної підстановки, в результаті яких досягається суттєве підвищення ентропії вихідного тексту, при цьому шифрограма набуває властивостей,близьких до властивостей білого шуму.
Keywords: криптографічний примітив; нелінійна підстановка; рандомізація