МЕТОДИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ Й КОНТРОЛЮ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ І ТЕХНОЛОГІЙ КОМПАНІЙ У ВИКЛАДАННІ ДИСЦИПЛІНИ «УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ» (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Використання інформаційних систем та технологій у господарській діяльності покликано віддзеркалювати корпоративні принципи, цілі, традиції компаній, сприяти реалізації запланованих стратегій, завдяки чому зростають ефективність управління й вартість підприємства. Викладання навчальної дисципліни «Управління ІТ» спрямовано на вивчення й дослідження цих взаємозв’язків студентами 5 курсу напрямів підготовки «Інформатика», «Програмна інженерія» освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»,«магістр».     До актуальних методів оцінки ефективності й контролю інформаційних систем та технологій, що вивчають на заняттях з курсу «Управління ІТ», відносяться аудиторські послуги. В статті запропоновано методичні засади надання аудиторських послуг з оцінки ефективності й контролю інформаційних систем (технологій) з метою задоволення зростаючих інформаційних потреб компаній, а також функціональної активізації їх інформаційних ресурсів. Установлено, що основним завданням даних аудиторських послуг є забезпечення незалежної та об’єктивної оцінки того, чи надають інформаційні технології потрібні компанії сервіси. Визначено основні критерії, інформаційне забезпечення, предмет та об’єкти аудиторської перевірки, необхідні для формування аудиторського висновку й висловлення впевненості. Запропоновано програму й детальний перелік аудиторських процедур щодо оцінки ефективності й контролю інформаційних систем та технологій.
Keywords: інформаційні технології; компанії; оцінка ефективності; управління інформаційними технологіями; аудиторські послуги; контроль