ХМАРНІ СЕРВІСИ MICROSOFT В СИСТЕМІ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ "ХЕРСОНСЬКИЙ ВІРТУАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Дистанційне навчання з використанням електронних таблиць потребує впровадження Excel-документів в систему дистанційного навчання (СДН). Простим та зручним рішенням задачі впровадження Excel-документів в електронні навчальні ресурси систем дистанційного навчання є використання «хмарних» сервісів.     За допомогою «хмарних» сервісів можливо отримати доступ до інформаційних ресурсів відповідного типу, з розподілом прав доступу різних груп користувачів по відношенню до ресурсів, використовуючи тільки підключення до мережі Інтернет та веббраузер.     Предметом дослідження є «хмарні» сервіси Microsoft.     Мета дослідження – розробка та впровадження програмного модуля «ExcelReader»для використання електронних таблиць Excel на веб-сторінках СДН.     В роботі розв’язані наступні задачі:     – провести аналіз відомих програмних рішень використання Excel-документів у webорієнтованих додатках та платформах навчання;     – визначити ефективну технологію програмної обробки Excel-документів;     – спроектувати систему доступу та використання веб-сервісів обробки Excel-документів в СДН;     – розробити програмний модуль «ExcelReader» для коректного відображення та редагування Excel-документів на web-сторінках СДН;     – впровадити програмний модуль «ExcelReader» в СДН «Херсонський віртуальний університет».     Змодельовані процеси створення, редагування та впровадження документів MS Office в електронні навчальні ресурси систем дистанційного навчання. Зокрема, розроблено і впроваджено в навчальний процес програмний модуль “ExcelReader” для використання електронних таблиць Excel на веб-сторінках системи дистанційного навчання «Херсонський віртуальний університет» з використанням «хмарного» сервісу Excel Web App від Microsoft.
Keywords: e-learning; Excel; дистанційне навчання; система дистанційного навчання «Херсонський Віртуальний Університет»; хмарні сервіси; хмарні технології