КОРПОРАТИВНИЙ СТАНДАРТ ІКТ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАГІСТРІВ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Поточний попит на ринку праці визначає модифікацію системи вищої освіти, в тому числі, передачу акцентів на освітній процес в його остаточному якісному результаті,парадигми від утворення знань до компетентності. Студент повинен володіти компетенцією у сфері ІКТ, що сьогодні стало частиною професійної компетентності фахівців будь-якого типу. Мета дослідження полягає у розробці стандартів ІКТ-компетентності всіх членів освітнього процесу для забезпечення якості університетської освіти та створення та подальшого здійснення освітньої політики університету. У статті підкреслюється необхідність розробки корпоративного стандарту ІКТ компетентності магістрів на основі наукових підходів ЮНЕСКО. Описується модель, рівень компетентності та інструментів ІКТ для моніторингу її формування в майбутньому для сучасних професіоналів. Для кожного з обраних трьох рівнів компетенції у сфері ІКТ (базовий, просунутий і професійний) визначаються необхідні знання та навички, таланти і ідеї в освоєнні. Визначаються необхідні і достатні умови для формування ІКТ-компетентності магістрів в сучасному університеті,запропоновано приклади завдань і вимог до компетентності для персонального освітнього електронного простору для студента і навчального електронного простору університету.Розроблений і затверджений корпоративний стандарт забезпечує відповідну експертизу сучасного фахівця, який відповідає вимогам ринку праці і дозволить випускнику бути успішним у сучасному інформаційному суспільстві.
Keywords: компетентність у сфері ІКТ; стандарт; ІКТ компетентності модель; моніторинг; приватне електронне освітній простір для магістра; електронне портфоліо