ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТІСНИХ ЯКОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ЕКОЛОГІВ В ПРОЦЕСІ ПРИРОДНИЧО-НАУКОВОЇ ПІДГОТОВКИ З ВИКОРИСТАННЯМ MOODLE (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
У статті обґрунтовано ефективність технології навчання з використанням Мoodle у формуванні особистісних якостей майбутніх екологів в процесі природничо-наукової підготовки, зокрема: в результаті аналізу наукових досліджень з’ясовано, що Мoodle має значні можливості для розвитку індивідуально-психологічних якостей, важливих, як для майбутнього еколога, так і для сучасного фахівця, в цілому; охарактеризовано структуру електронних курсів природничо-наукових дисциплін, що розроблені і використовуються в Хмельницькому національному університеті, та обґрунтовано, що формування особистісних якостей майбутнього еколога забезпечують усі ресурси курсів – інформаційні навчальнометодичні матеріали, практичні і лабораторні роботи, рекомендації до виконання самостійної роботи, навчальні і контрольні тести, інтерактивні елементи курсів тощо; проаналізовано результати експериментально-дослідної роботи з впровадження технології з використанням Мoodle у процес природничо-наукової підготовки майбутніх екологів; експериментально підтверджено ефективність застосування Мoodle у формуванні особистісних якостей майбутніх екологів, таких як здатність до саморозвитку і самоосвіти, креативність,рефлексія, спрямованість особистості на досягнення успіху / уникнення невдач та рекомендовано застосовувати технології навчання з використанням Мoodle для удосконалення природничо-наукової підготовки майбутніх екологів у вищих навчальних закладах.
Keywords: інформатизація освіти; інформаційне освітнє середовище; Moodle