ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО СЕРЕДОВИЩА ОСВІТНІХ УСТАНОВ: ДО 15-РІЧЧЯ ІНСТИТУТУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗАСОБІВ НАВЧАННЯ НАПН УКРАЇНИ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Упродовж 15 років Інститут інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України здійснює науково-дослідну роботу, спрямовану на розв'язання актуальних проблем створення, впровадження і використання інформаційно-комунікаційних технологій в освіті, побудови та розвитку комп'ютерно орієнтованого навчального середовища систем відкритої освіти й електронного дистанційного навчання, електронних освітніх ресурсів, управління та підтримування наукових досліджень, дослідження технологій хмарних обчислень.     У статті розглянуто основні напрями діяльності Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України. Відображено досвід розроблення актуальних педагогічних проблем, взаємодії науково-дослідної установи та університетів в межах діяльності спільних науково-дослідних лабораторій. Окреслено перспективи розвитку досліджень, що сприятимуть модернізації й удосконаленню сучасного навчально-наукового середовища освітніх установ України, зокрема, впровадження хмаро орієнтованих засобів і технологій, підвищення якості електронних освітніх ресурсів і сервісів, що використовуються у навчальному процесі вищих та загальноосвітніх навчальних закладів.     Метою статті є окреслення основних напрямів діяльності Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України упродовж 15 років та відображення досвіду і перспектив науково-педагогічної взаємодії національних науково-дослідних установ і університетів.
Keywords: навчально-наукове середовище; науково-дослідна установа; університет; інформаційно-комунікаційні технології; хмарні обчислення; якість