ПРОБЛЕМА ЗДОРОВ'ЯЗБЕРЕЖЕННЯ УЧНІВ ОСНОВНОЇ ШКОЛИ В УМОВАХ ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНО-АПАРАТНИХ ЗАСОБІВ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
Останні десятиріччя ознаменувались інтенсивним розвитком і впровадженням новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, програмно-апаратних засобів. Окрім очевидного позитивного ефекту (сприяння підвищенню ефективності, інтенсивності,результативності, якості навчання та ін.), використання цих засобів в роботі з дітьми основної школи може зумовити додаткове розумове, нервово-емоційне, фізичне, зорове напруження. При цьому, дотримання ряду педагогічних умов може значно знизити негативні впливи.     У статті розглянуто важливі аспекти проблеми здоров’язбереження учнів основної школи в умовах інтенсивного впровадження i використання програмно-апаратних засобів.Окреслено переваги застосування цих засобів, а також потенційні загрози для здоров’япідростаючого покоління. Наведено результати опитування учнів (Київ, Полтава, Червоний Луч) щодо їх обізнаності про основні вимоги й норми роботи з програмно-апаратними засобами та їх дотримання.     Мета статті полягає в окресленні основних потенційних негативних впливів, що може спричинити використання програмно-апаратних засобів на здоров’я підростаючого покоління; визначення ступеня обізнаності учнів основної школи щодо цих загроз і способів їх уникнення; представленні можливих шляхів мінімізації негативних впливів на здоров’я підлітків.
Keywords: програмно-апаратний засіб; здоров’язбереження; учень основної школи; ІК-компетентність