ПРО ОДИН ПІДХІД ДО ПОБУДОВИ СИСТЕМИ ТЕСТУВАННЯ ГЕОМЕТРИЧНИХ ЗНАНЬ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2015)
У роботі представлено підхід до побудови системи тестування процедурних геометричних знань, тобто знань основних обчислювальних формул і умінь їх застосовувати. Цей підхід полягає в побудові математичних моделей для кожного навчального модуля дисципліни Геометрія. Основні об'єкти побудови - шаблони тестових завдань являють собою математичні моделі тестів, що задаються в загальному вигляді. Шаблон класу однотипних тестових завдань представлений геометричним кресленням, системою формул - співвідношень, що зв'язують елементи креслення, шаблонами умовою тестового завдання і шаблоном відповіді. Кожен такий шаблон використовується як в алгоритмах генерації множини однотипних конкретних тестових завдань, так і в алгоритмах автоматичної перевірки правильності відповідей. Пропонований метод дає можливість описати відносно просто цілий клас конкретних тестових завдань. Важливою особливістю системи є можливість автоматичної перевірки не тільки остаточної відповіді, але і проміжних формул відповіді. Для реалізації даної системи тестування необхідно використовувати методи комп'ютерної алгебри та технології алгебраїчного програмування.
Keywords: математичні моделі тестів; середовище тестування; структурно-логічні схеми (СЛС); тестування