ТЕХНОЛОГІЧНІ РІШЕННЯ ДЛЯ СПІЛЬНОЇ РОБОТИ В РАМКАХ НАВЧАННЯ ПРОТЯГОМ ЖИТТЯ (Збірник наукових праць "Information Technologies in Education" (ITE), 2014)
Останні роки характеризуються істотними трансформаціями в освітній сфері.Відповіддю на виклики глобалізації та формування сучасного інформаційного суспільства є перехід до парадигми навчання протягом життя (Life Long Learning, LLL). Реалізація парадигми LLL передбачає більш складний і гнучкий, в порівнянні з традиційним, процес навчання, істотну роль в якому грає спільна робота віртуальних команд. Максимальна ефективність роботи віртуальних команд досягається за умови використання та гнучкого комбінування як базових функціональних компонентів, так і допоміжних засобів та інструментів на основі хмарних сервісів. Дана задача може бути вирішена шляхом створення середовища на базі сучасних ІКТ, яка дозволила б реалізувати ефективну інформаційну підтримку спільної роботи членів віртуальних команд. Створене середовище надає широкий спектр технологічних рішень для організації та функціонування віртуальних команд і співтовариств. Механізми середовища дають можливість реалізувати гнучкий розподіл ролей залежно від розв'язуваної проблеми і ступеня залученості конкретного користувача в процесі роботи навчання в рамках парадигми LLL.
Keywords: LLL; ІКТ; Хмарні сервіси; Віртуальні команди